TEL: 0266 715 28 70 - 0532 609 39 61E-MAİL: 33hsen@gmail.com

Gebelik Dönemleri

İLK ÜÇ AYLIK DÖNEM  (  1.nci   TRİMESTER )

* GEBELİKTE  GÖRÜLEN   FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER:

  • Yorgunluk
  • Bulantı ve Kusma
  • İdrara Sık Çıkma
  • Göğüs Hassasiyeti
  • Başağrısı ve Kendini İyi Hissetmeme
  • Kilo Artışı

        Bu  belirtiler  her gebede görülebilen  normal  şikayetlerdir  ama    adet ağrısına benzer  kasık ağrıları  ve/veya   lekelenme tarzı  vajinal kanamalar varsa  mutlak  hekiminize  başvurunuz..

GEBELİKTE  GÖRÜLEN  YORGUNLUK  :

* Gebeliğin başlangıcında kadınların birçoğunda  yorgunluk vardır. Bu duygu çok iyi anlaşılabilir bir durumdur. Gebeliğin ilk günlerinde vücudunuz bebeğe besinleri taşıyabilmek için daha fazla kan üretir.Bu artmış kanı göndermek için kalbiniz daha fazla çalışır ve nabızımız dakikada 10-15 daha fazla atar. Bu dönemde  vücudumuzdaki fiziksel değişikliklere ek olarak ruhsal olarakta yeni duygular ve düşüncelerle de karşı karşıyasınızdır.Gebelik  planlı olsun veya olmasın bu dönemde biraz  daha duygusal olacaksınızdır. Bebeğinizin sağlıklı olup olmayacağı endişesi ve  o na nasıl anne olacağınız konusunda içinizde karmaşık duygular olacaktır.İçinizde  bütün bunların nasıl üstesinden gelebilirim endişesi olacaktır.

* Dinlenin; ihtiyacınız olduğu kadar dinlenin. Dengeli  bir beslenme yanında  sigara içme ve alkol gibi zararlı alışkınlıklardan kurtulun.Gün içinde arasıra şekerleme yapın.  Bacaklarınızı  yukarı  kaldırarak  dinlenin  bu  sayede enerjinizi  yeniden  kazanırsınız. Gün  içinde  şekerleme  yapamazsanız ,hemen  iş  sonrası veya akşam  yemeği  öncesi  yapabilirsiniz. Eşiniz  veya  çocuklarınız  size  ellerinden geldiğince  yardımcı  olsunlar.

* Dinlenmek  için  yatağa  erkenden  yatmak  istiyorsanız  yapın. Ayrıca  yatmadan  bir kaç saat  önce  su  içmeyi  keserseniz, geceleyin  tuvalet  için  çok  kereler  kalkmaz  zorunda kalmazsınız.

*  Egzersiz  yapın :   Enerji  düzeyinizi  artırmanın  en  iyi  yolu  egzersiz  yapmaktır. Her  gün 30  dakika  yürümek  gibi  orta  düzeyde  bir  egzersiz  bile  kendinizi  enerji  dolu hissetmenize  neden  olur.

*  Doğru  yemek  yiyin:  Doğru  yemek  yeme,  her  zamankinden  daha  önemlidir .Gebeliğin  başlangıcında  doğal  olan  yorgunluk,  daha  önemlidir . Gebeliğin başlangıcında  doğal  olan  yorgunluk,  yeterli  demir  veya  protein  takviyesi  almıyorsanız ileriki dönemlerde artabilir.

GEBELİKTE  GÖRÜLEN  BULANTI  ve  KUSMA  : 

*  Gebeliğin  erken  döneminde   bulantı   ve  kusma  ile  ilgili  bir  teori  , bunun nedeni  plasenta  ve  fetusta  salgılanan  hormon  değişikliklerine  bağlı  olduğu şeklindedir.  Ayrıca  mide - barsak  sistemindeki   fiziksel ve kimyasal  değişikliklerde  bir  parça  rol oynayabilir.   Mide  gebelik  hormonlarının  etkisi  ile  daha  yavaş  boşalır. Bulantı  ve  kusma  ayrıca, duygusal  stres  ve  yorgunluk la da  artabilir.  Gebeliğin  erken  döneminde  genellikle sabahları   görülen  bulantı -  kusma  günün  herhangi  bir   zamanında   görülebilir.. Bu belirti   gebelerin  %70’  ini  etkilemektedir .İkiz   gebeliklerde  bulantı  daha  şiddetli olabilir. Gebelik   bulantı – kusması  genellikle   hamileliğin  7-12 haftaları arasında  görülür iken  14-16  haftalıkta  azalır  ve  kaybolur. Fakat  bazı  kadınlarda  bulantı  ve  kusma  3. Aydan  sonra  başlaya  bilir  ve  bazı  kadınlarda  ise  tüm  gebelikleri  süresince  bulantı devam  eder.

*  Yeme  alışkanlıklarınızı  değiştirin : Gün  içinde  daha  sık  ve  küçük  öğünler  şeklinde yemek  bulantıyı  azaltır. Yemek  sırasında  az  sıvı  almak  da  iyileşmeye  yardımcı olur . Bunları  yapmanın  amacı  mideyi  tamamen  boş  veya  tamamen  dolu  tutmaktan kaçınmaktadır .Çünkü  her  iki  durum  da bulantıyı  daha kötü  yapabilir.

*  Çok  yavaş  kalkın : Sabahları   yataktan  alelacele  kalkmayın ,dinlenin. Gebeliğin  erken  döneminde  sık  görülen  yorgunluk  da  bulantıyı  şiddetlendirebilir.

*  Hoş  olmayan  kokulu  yiyeceklerden  ve  aşırı  baharat  kullanmaktan  kaçının:   Bir  çok  kadın , gebelikleri  sırasında bazı  koku  ve  yiyecekleri  hoş  bulmazlar. Mümkün olduğunca bu tür yiyecekler ve kokulardan kaçının.

*  Diğer olası yardımlar:  Bulantınızı  antiasid –anti reflü   ilaçlar  hafifletebilir   fakat doktorunuza  danışmadan  ilaç  almayınız. Çünkü  bazıantiasidler  vücutta  sıvı tutarlar. Bulantınızın  hafiflemesine   B6  vitamini  kullanmanızda   yardımcı olabilir.

İDRARA  SIK  ÇIKMA   :

* Gebeliğin böbreklerde olan  kan akımı artışı  ve süzme fonksiyonu artışı  ile  artan idrar hacmi  ve  gebeliğin büyümesi ile  rahim büyümesi  idrar kesesine bası yaptığı için  çok sık idrara  gidilir   .Hatta  öksürmek   ve  hapşırmak  gibi  durumlarda  idrar  kaçırabilirsiniz

* Yatmadan  birkaç  saat  önce  su  içme  keserseniz,  gece  buyunca  daha  az  kalkarsınız ve  daha  kaliteli  uyursunuz.  Fakat   aksi  olmadıkça  gebelik  süresince  sıvı alımını  kesmek iyi  bir  fikir  değildir.

* İhtiyaç  hissettiğiniz  her an   idrarınızı  yapın,  idrarınızı tutmak  , idrar yolları enfeksiyonuna  yol  açar. İdrar  yaparken  öne  doğru   eğilmek  idrar  torbanızın  tam olarak  boşalmasına  yardımcı  olur.

GÖĞÜSLERDEKİ   HASSASİYETİN  :

* Östrojen  veProgestron   adı  verilen  dişilik  hormonlarının  artmış  üretimi  gebe kadının  göğüslerinde  ki  değişikliklerin   temel  nedenidir. Gebeliğin  ilk  birkaç  haftasında göğüslerinizde  hafif  değişiklikler  hissedebilirsiniz , bunlar ağrılı olabilir.

* Göğüslerinizi  iyi  destekleyen  sütyen   kullanımı   hassasiyet  ve  ağrıyı   azaltabilir. 

BAŞAĞRISI  VE   İYİ  HİSSETMEME   :

* Gebeliğin  erken  döneminde  görülen  baş  ağrıları birçok kadını rahatsız etmektedir. Nedeni belli değildir, fakat gebeliğin erken döneminde görülen diğer rahatsızlıklar gibi, hormon düzeyinizdeki ve kan dolaşımındaki değişiklikler neden olabilir. Diğer olası nedenler stres ve yorgunluktur. Gebe kaldığnızı öğrenir öğrenmez kafeini azaltırsanız  veya  tümden keserseniz, bu değişklikler birkaç gün sizde baş ağrısı yapabilir.

* Kendini iyi hissetmeme, gebe kadınlarda sık görülür ve gebelik sırasında görülen dolaşım değişiklikleri sonucu olabilir.Stres, yorgunluk ve açlık da kendini iyi hissetmeme ve bayılmanın nedeni olabilir.Kendini iyi  hissetmeme şiddetli ise kan ağrısı veya vajinal kanama ile birlikte ise ciddi bir neden olan bebeğin uterus (rahim)  dışında başka bir yere yerleşmesinden şüphelenebilir. Bu gibi durumlarda hemen doktorunuza danışınız.

* Sinüs baş ağrısı ; yüzün ön tarafı ve kenarlarına, burun çevresine, gözlere sıcak kompres uygulama ile azalabilir.

*Gerilme egzersizleri, baş ağrınızı azaltmanın yanısıra kendinizi çok iyi hissetmenize neden olur. Bu egzersizleri gözünüzü kapatıp sakin güzel bir yer düşünerek yapın. İyi yemek yeme ve iyi dinlenme ile egzersiz de çok önemlidir.

*Söylemesi çok kolaydır ama yaşamınızdaki stresi azaltmak gebeliğinizin ilk dönemleri ile geri kalanı kolay geçirmenizi sağlayacaktır.

*Ağrı kesici kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

*Hafif sersemlik durumlarını yattığınız yerden veya oturduğnuz yerden yavaş kalkarak azaltabilirsinz.

KİLO ARTIŞI NEDENİ  : 

*  Gebelik boyunca toplam 11-14 kilo almanıza rağmen,bunun çok küçük bir oranını ilk üç ayda alırsınız. İlk üç ayda kilo artışı yalnızca 1 kilodur. Bebeğin tüm organ sistemleri ilk üç ayda oluşur. Daha sonraki dönemde ise bunlar büyür ve gelişirler. *    İlk üç ayın sonunda bebek ortalama 7cm. boyunda  ve 28 gram ağırlığında dır.

* Bazı organ ve organ sistemleri oluşmuş ve hatta çalışmaya başlamıştır.Örneğinkalp  gebeliğin yaklaşık 26. gününden ihtibaren atmaya başlar.

* Üreme organları gelişmiştir fakat bebeğin cinsiyeti tam olarak anlaşılamaz.

* İlk kemik hücresi oluşur.

* Dolaşım ve solunum sistemleri çalışmaktadır.

* Karaciğer safra yapmaktadır ve böbrekler idrar torbasına idrar salgılamaktadır.

* Bebek ilk üç aylık dönemde hareket etmeye başlamıştır.Ama anne adayı bunu daha hissedemez.

Gebeliğin  ilk 3 ayında  aşağıdaki belirtiler  varsa mutlaka doktorunuza  başvurunuz;

  • Adet ağrısına benzer yada daha fazla hissedilen karın , kasıkve  ağrısı  bel ağrısı
  • Anormal  vajinal kanamalar  lekelenme yada aktif kanama  tarzı
  • Aşırı bulantı ve kusma
  • Yüksek ateş
  • Şiddetli baş ağrısı

İKİNCİ ÜÇ AYLIK DÖNEM    (  2.nci  TRİMESTER  )

GEBELİKTE  GÖRÜLEN   FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER:

İkinci üç aylık dönem gebeliğin 13. haftası ile 27. haftası arasında ki dönemdir. 'Altın dönem'  olarak da adlandırılan bu  dönemde bulantımız azalmıştır, uykularımız düzelmiştir ve enerjimiz yerine gelmiştir.

İkinci üç aylık dönemde uterusun genişlediğini karnınızın  büyüdüğünü fark edeceksiniz.  İkinci trimester  sonunda bebek ilk trimesterdeki boyutundan  4 kat daha büyük olacaktır. Uterus büyürken, etrafında olan diğer organlar normal yerlerinden birazcık uzaklaşacaktır.

 GEBELİKTE GÖRÜLEN  AĞRI : 

* Gebelik sırasında kalça bölgenizdeki kemiklerin arasındaki eklemeler yumuşayıp gevşerler.Bunların doğum sırasında bebeğin bu bölgeden geçebilmesi için bir hazırlıktır.Bu dönemde, vücudun  ağırlık merkezinizin yeri değişir.Bunun sonucu olarak zamanla ve belki hiç farkında olmadan vücut şekliniz ve yürüme şekliniz değişir.Ağırlık merkezindeki değişiklikleri kompanse etmek için yapılan bu değişiklikler de sırt ağrılarına neden olur.

* Sırt ağrınızı azaltmak için, oturmanıza, kalkmanıza ve yürümenize dikkat etmelisiniz.

* Doğru duruş egzersizleri yapın, omuzlarınızın gerisinde durun.

* Bacaklarınız  hafif yukarıda oturun ve bacak bacak  üzerine atmayın.

* Sırt ve karın bölgenizdeki kasları güçlendirmek için yapılan egzersizler sırt ağrısının azalmasına  yardımcı  olacaktır.

* Daha önceden karın bölgesine uygulanan bir ameliyat geçirmişseniz ağrıların nedeni buradaki yapışıklığın gerilmesi olabilir.

* Dinlenme egzersizleri ve sıcak banyo rahatlatabilir.Ağrı sürekli devam ederse doktorunuzu arayın.

* Bacaklardaki kramplar 3. aydan sonra sık görülür.Genellikle geceleri oluşur ve bazen uykudan uyandırıcak kadar şiddetlidir.Bacak kramplarının gerçek nedeni belli değildir.Fakat kalsiyum alımında ki yetersizlik, yorgunluk veya sinirler üzerine uterusun yaptığı basınç ağrıya denen olabilir.

* Bacak krampları sizi çok rahatsız ederse, kalça kaslarınızı gerici egzersizler yapın.

* Uzun süre oturmaktan veya uzun süre yürümekten kaçının

* Eğer kramp girerse, dizinizi gererek ayağınızı hafifçe yukarı kaldırın.

* 0 bölgeye sıcak uygulamalar rahatlatıcı olabilir.

GEBELİKTE GÖRÜLEN MİDE RAHATSIZLIKLARI  :

* Mide yanmasının nedeni, mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçmasından oluşur.Bu meydana geldiğinde, mide asitleri yemek borusunu tahriş eder.

* Gebelikte mide yanmasına sebep olan birçok durum vardır.En önemli nedeni, büyüyen uterus yukarı doğru mideyi sıkıştırmasıdır. Diğer nedeni sindirim sisteminizin çalışması hormonların etkisi altında yavaşlamaktadır.Yemek borusunda dalga şeklinde hareketlerle ilerleyen yiyeceklerin gidişi gebelik sırasında yavaşlamaktadır.Midenin boşaltılması gecikmekte ve yiyecekler sindirim sisteminden daha yavaş boşalmaktadır.

* Bulantı ve kusmayı kesmek için ilk üç ayda yaptığnız şeyler mide yanmasını da önleyecektir.

* Mide yanmanızı artıran hareketler ve pozisyonlardan kaçının.

* Bir şeyi kaldırırken dizlerinizin üstüne çökün.

* Sırt üstü yatmaktan kaçının ve kendinizi minderlerle destekleyin.

GEBELİKTE GÖRÜLEN CİLT  DEĞİŞİKLİKLERİ  :

* Gebelik sırasında vücudumuzda görev yapan hormonlar cildinizde belirli değişikliklere neden olur. Bunlardan en sık görüleni kadınların yaklaşık %90'ına karşılaşılan cilt kararmasıdır.Bu belirti, esmer kadınlarda daha belirtidir. Gerçek nedeni belli değildir fakat artmış östrojen düzeyleri bununla ilişkili olabilr.

 * Gebelik sırasında cilt kararması; gögüs uçları, kasık bölgesi ve göbek çevresinde belirgindir. Ayrıca koltuk altları ve kalçanın iç tarafında da belirebilir. Bazı gebelerde ayrıca yüzde de hafif cilt kararması oluşur.

* Gebelik  sırasında  cilt  kararması  güneş  ışığı  veya  diğer  ultraviole  ışıklarla  daha  da  kötüleşebilir.  Bu durumda  fazla  güneşe  maruz  kalmayın.  Dışarıda  olduğunuz zaman  vücudunuzu  en  az  15 koruma  faktörlü  bir güneş  kremi  ile  koruyun.Hava  güneşlide  olsa ,  bulutluda  olsa  zararlı  güneş  işınlarının  vücudunuza  gelebileceğini  unutmayın!..

* Tırnaklar kırılgan ve yumuşak olabilir. Oje kullanmak bu durumu daha da kötüleşebilir.Ellerinizi olduğu gibi tırnaklarınızı da losyonla nemlendirin ve deterjanla çalışırken kesinlikle eldiven giyin.

GEBELİKTE  GÖRÜLEN  KABIZLIK  :

* Kabızlık, gebelikte görülen en sık ve en rahatsız verici durumlardan biridir. Kabızlığın nedeni sindirim sisteminin genel olarak yavaşlaması ve büyüyen uterusun alt barsaklara yaptığı baskıdır.Kabızlık gebeliğin son döneminde hemoroid (basur) oluşumunu arttırır.

* Bu problemle baş etmenin en önemli yolu diyetinizi düzenlemektedir.

* Liften zengin yiyecekler ve fazla sıvı alma kabızlığı önler veya hafifletirler. Her türlü çiğ sebze, meyve ve her türlü et yemeği yiyebilirsiniz.

* Meyve ve sebzeler ihtiyacınız olan lifi almanızı sağlar.

* Yaptığınız egzersizi artırmanız da bu probleme yardımcı olabilir.

* Günlük yürüyüşlerinizi biraz artırmanız etkili olabilir.

* Bu dönemde de doktorunuza danışmadan müshil yada benzeri ilaçlar almayınız.

GEBELİKTE GÖRÜLEN  ANEMİ  (KANSIZLIK )  :

* Bebeğin gebelik sırasında artan ihtiyaçları vücudunuzun demir gereksinimini fazlalaştırır. Demir, alyuvarların  yapımında rol oynayan çok önemli bir elementtir. Gebelik öncesinde günlük demir ihtiyacınız 15 mg kadarken şimdi bunun 2 katına (30 mg  demire )  ihtiyacınız vardır. Gebelik sırasında kan hacminiz yaklaşık % 45 oranında artar. Vücudunuzda yeterince demir yoksa artmış alyuvar üretimindeki ihtiyacı karşılayamaz ve bunun sonucunda anemi gelişir.Gebe kadınlarda anemi yorgunluk strese yol açar ve annenin hastalıklara daha çabuk yakalanmasına sebep olur. Aneminin  belirtileri  de ;

  • Yorgunluk ve güçsüzlük halsizlik
  • Solukluk
  • Nefesten darlığı
  • Çarpıntı – tansiyon düşüklüğü
  • Baş dönmesi  dir.

Bunun için neler yapılabilinir :   Aneminin  tedavisi  demirden zengin besinler yemek ve  demir preparatları kullanmaktır.

GEBELİKTE GÖRÜLEN KİLO  ARTIŞI :

* Bu ikinci üç aylık dönemde ne kadar kilo alırsınız? Kilo artışı biraz da gebelikten önceki ağırlığınıza biraz bağlıdır fakat  ilk  üç aydan sonra haftada 400-500 gram almanız normaldir.

* Gebeliğin 26. haftasında bebeğin boyu yaklaşık 23 santimetre ve ağırlığı 670 gramdır.

* Gebeliğin 28.nci haftasında  bebek gözlerini açar ve kapar ve düzenli aralarla uyur ve   uyanır.Bu dönemde boyu 25 santimetre ve ağırlığı 900 gramdır.

* Bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlamanızdan itibaren, bebeğinizde sizi duyabilmeye başlamaktadır. İşitme en iyi 24. haftada başlamaktadır.Bu dönemde bebeğiniz dışarıdan gelen seslere cevap verir. Şimdi bebeğiniz sizin sesinizi duymaktadır ve doğumdan sonra sizi tanıması muhtemeldir. Uterusun (rahim) içindeki ortam çok sessizdir fakat bebeğiniz kalbinizin artışlarını, damarlar içinde kanın akışını ve mide-barsak  seslerini   duymaktadır.  Bebeğin diğer duyu organları da bu dönemde gelişmektedir.16. haftadan başlayarak bebeğiniz ışığa hassas duruma gelmektedir ve 29. haftada bebek gözünü açarak parlak ve sürekli yanan ışığın kaynağını bulmaya çalışır.

* Bebeğin hareketlerini yaklaşık  18-20nci . haftalarda hissedersiniz. Bu dönemde hareketler biraz düzensizdir daha sonra yavaş yavaş düzenli olur. Bebeğin en hareketli aktif olduğu zaman 27 ve 32. haftalardır.

ÜÇÜNCÜ ÜÇ AYLIK DÖNEM  (  3.ncü  TRİMESTER  )

GEBELİKTE  GÖRÜLEN   FİZİKSEL DEĞİŞİKLİKLER:

*Nefes Nefese Kalma          *Uyku Problemleri                   *Cilt Değişiklikleri

*Hemoroid                           *İdrar Kaçırma                             *Kilo Artışı

* Üçüncü dönem, gebeliğin 28. Haftasından başlar ve doğumda biter. Bu dönemde doğumun ne zaman başlayacağını düşünmeye başlarsınız. Bu dönemde bebeğinizin sağlıklı olup olmayacağı konusundaki endişeler ve korkularınız anlaşılabilir. Doğuma kadar olan sürenin çabuk geçmesini istersiniz ki hemen çocuğunuza kavuşup onu sevebilirsiniz.

GEBELİKTE GÖRÜLEN  NEFES DARLIĞI :

* Gebeliğin son döneminde sanki yeterince hava almıyormuşsunuz gibi gelir. Bunun nedeni akciğerlerin hemen altındaki düz kas tabakasının ( yani  diyafragm kasının ) ; büyüyen uterusun yaptığı baskı sonucu 4 cm . kadar yukarı doğru yükselmesidir. Aynı zamanda, progesteron   hormonu, beyindeki solunum merkezi üzerine etki ederek daha derin nefes alıp vermesine neden olur. Sonuç olarak , gebelik sırasında toplam akciğer kapasitesi azalmasına rağmen, gerçekte her nefeste aldığınız hava miktarı hacim olarak artmaktadır.

* Annenin genişlemiş dolaşım ve solunum sistemleri sayesinde bebeğe  yeterince kan geldiği müddetçe  bebeğiniz yeterli besin  ve  oksijen almaktadır.

* Vücut şeklinizi düzletmek, hem gebelik sırasında hem de sonrasında daha iyi nefes alıp vermenizi sağlar.Oturup - kalkarken sırtınızın düzgün ve omuzlarınızın arkasında olmasına dikkat edin

* Nefes nefese kalmanız gebeliğin son birkaç haftasında azalır çünkü bu dönemde bebek artık yavaş yavaş aşağı doğru doğum kanalına indiğinden akciğer üzerine olan basınç ortadan kalkmaktadır.

* Nefes nefese kalma gebelik sırasında sık görülmesine rağmen, daha ciddi durumlarda hemen doktorunuzu arayın

GEBELİKTE GÖRÜLEN  KALÇA AĞRISI  :

*  Gebelik sırasında  artan hormon  salgıları  ;  kalça kemiği arasındaki eklemlerde gevşemeye yol açar. Bu kemiklerin artmış bükelebilme özelliği sayesinde bebek doğum kanalından rahatlıkla geçer. Fakat bu aşırı  gevşeme ve oynaklık  kalça   ağrısına neden olur.

* Sırtınızı ve karın kaslarını güçlendirecek egzersizler kalça ağrısını azaltabilir. Ilık banyolarda yardımcı olabilir.

* Kalça ve uyluk bölgesindeki ağrı, uyuşukluk ve his kaybına siyatik denir.Uterusun siyatik sinirine yaptığı basınç sonucu oluşur. İki siyatik sinir sırtınızın alt bölgesinden bacaklara ve ayaklara uzanır.Gebelikte oluşan siyatik sinir ağrısı önemli bir olay değildir, gecicidir.

* Doğuma  yakın dönemlerde bebek pozisyon değiştirirse siyatik ağrısı azalabilir,ı lık banyolar ve ters tarafa yatarak uyumakta ağrıyı azaltabilir.

GEBELİKTE   GÖRÜLEN  UYKU PROBLEMLERİ  :

* Doğum yaklaştıkça geceleri uyumanız artık iyice güçleşir.Bunun çeşitli sebepleri vardır.Bir nedeni artık karnının iyice büyüyüp size rahat bir pozisyon sağlayamamasıdır. Diğer bir neden ise bebeğin gelişi ile ilgili duyduğunuz doğal endişelerdir.

* Gebeliğin son döneminde uyku için en iyi pozisyon bacak ve dizleriniz bükülü şekilde sol tarafınıza  yatmaktır.Sol tarafa yatmak sırt üstü yatmak çok daha iyidir çünkü bu durum, ayak ve bacaklarımızda kalbe doğru kanı taşıyan büyük  toplardamarlara  olan  rahimin  basısı  ortadan  kalkar ve  kan  akışı  düzenli  normal  olur.

* Karın bölgesini ve bacaklarınızı desteklemek için  minder  kullanabilirsiniz.

Gebelik
Jinekoloji
İletişim Bilgileri (Harita)
Telefon
0266 715 28 70 - 0532 609 39 61
E-Mail
33hsen@gmail.com
Adres
Hacıyusuf Mh. İnönü Cd. Gözde Apt. No:101/2 Bandırma / Balıkesir
© 2017 Jin. Op. Dr. Halil ŞEN - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım & Kodlama