TEL: 0266 715 28 70 - 0532 609 39 61E-MAİL: 33hsen@gmail.com

Kısırlık (İnfertilite)

İnfertilite; evli çiftlerin  istediği  halde  en az  1 yıl herhangi bir doğum  korunma yöntemi uygulanmaksızın haftada 2-3 kere girilen cinsel ilişkiye rağmen gebe kalınılamaması  infertilite yani kısırlık olarak isimlendirilir. Halk arasında "kısırlık" olarak bilinir. Ülkemizde  oldukça yaygın olarak görülen bir problemdir. İnfertilite nedenleri  % 40 oranında erkeğe, % 40 oranında kadına ve % 20 oranında ise hem erkeğe hem de kadına bağlı sorunlardan kaynaklanmaktadır.

infertilite (kısırlık) nedenlerinin büyük bir kısmı yapılan tetkikler   sonucunda belirlenebilirken yaklaşık %10 oranında kısırlık  nedeni  tespit edilememektedir. Buna  nedeni  bilinmiyen   kısırlık’ veya ‘açıklanamayan infertilite’ adı verilir.

İki çeşit infertilite vardır. Birincisi primer infertilite  kadın hiç gebe kalamamıştır, ikincisi ise sekonder infertilite  kadın daha önce gebe kalmış  ama istediği halde tekrardan gebe kalamıyordur.Kadın ve erkekte yaş infertilitede önemli rol oynar.Yaş artıkça gebe kalma şansıda azalır.

Sterilite;  kadın veya erkeğin kalıcı olarak (geri dönüşümsüz bir şekilde) kısırlık halidir. Erkek de testislerin yokluğu, kadında rahmin veya yumurtalıkların bulunmaması sterilite durumuna örneklerdir.

Fekuntide: Bir kadının 28 gün süren adet döngüsünde her gün ilişkide bulunsa bile hamile kalma olasılığı yalnızca % 25’dir. Kadının gebe kalma potansiyelini gösteren bu duruma ‘fekuntite’ ismi verilir.

GEBELİK BİRÇOK  OLAYIN  NORMAL – DÜZGÜN OLARAK İŞLEMESİNE BAĞLIDIR:

  1. Kadının adetleri düzenli olmalı .
  2. Kadının genital sistemi anatomisi normal sağlıklı olacak  ;rahim boşluğu normal yapıda  ve tüpler  açık olmalı. Bu HSG ile anlaşılabilir.
  3. Hormonal sikusa  uygun endometrıum gelişimi olacak ki yuvalanma olabilmeli .
  4. Sperm  kalitesi  uygun olacak : spermiogram normal olmalı .
  5. Yumurtlama zamanında ve uygun kalitede olmalı.
  6. Yumurtlama zamanında  ilişkiye girilmiş olmalı.

İNFERTİLTEDE  YAPILACAK TETKİKLER :

  1. Adetli olunmadığı bir zamanda tam bir jinekolojik muayene , kan tetkikleri ve servikal smeer
  2. Adetin ilk 3 günü içinde yapacak  bazal hormon tetkikleri
  3. Erkeğin 3- 4 gün cinsel perhiz sonrası yaptıracağı  spermiogram
  4. Folicülometri  denilen ultrason ile  doğal olarak  yumurta gelişimi takibi
  5. Adetin 21  .nci günü yumurtlama nın hormonal tetkiki yapılır.
  6. Tüm bu yapılan tetkik ve takiplerde  olumsuzluk saptanır ise  kontrollü ovulasyon stimülasyonu, aşılama ve hatta tüp bebek tedavisi planlanmalıdır.

Erkek infertilitesi ile ilgili kavramlar

Oligospermi: Sperm sayısının normalden düşük olmasına bağlı erkek infertilitesi

Azospermi: Sperm sayısının sıfır olmasına bağlı erkek infertilitesi

Astenospermi: Hareketlilik oranının düşüklüğüne bağlı erkek infertilitesi

Teratospermi: Spermlerin yapılarındaki bozukluk oranının fazlalığına bağlı erkek infertilitesi

Erkek infertilitesi durumlarında genelde aşılama veya tüp bebek tedavileri tercih edilmektedir. Bazı olgularda  spermlerin sayısını veya kalitesini arttırmak için  ilaç tedavisi yapılabilmektedir.

Günümüzde ejekulasyonunda hiç sperm olmayan (azospermik) erkeklerde dahi TESE adı verilen bir çeşit tüp bebek tedavisi sonrasında gebelik olasılığı bulunmaktadır

HİSTEROSALPİNGOGRAFİ (HSG )

HSG; halk arsında bilinen adı ile renki rahim filmi kadın genital sisteminin  rahim boşluğunun ve  tuba uterinaların açıklığını  gösteren  radyo opak ilaçlar ile yapılan görüntüleme yöntemidir.HSG   adet bitiminden 4-5 gun sonra  siklusun ilk yarısı içinde  çekilir. Radyoopak madde  uterusa verilirken bunun rahim kavitesinden ve tubalardan geçerken X ışını ile görüntüsünün  alındığı bir tetkikdir.Uygulama  lokal yada genel anestezi altında yapılabilir.Kısa sürede raporlanabilir ve sonuç öğrenilebilinir.Eğer kavite defekti  yada tuba uterina da geçiş defekti var ise  operasyon  yada tüp bebeğe hasta yönlendirilir.

Gebelik
Jinekoloji
İletişim Bilgileri (Harita)
Telefon
0266 715 28 70 - 0532 609 39 61
E-Mail
33hsen@gmail.com
Adres
Hacıyusuf Mh. İnönü Cd. Gözde Apt. No:101/2 Bandırma / Balıkesir
© 2017 Jin. Op. Dr. Halil ŞEN - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım & Kodlama