TEL: 0266 715 28 70 - 0532 609 39 61E-MAİL: 33hsen@gmail.com

KORDON KANI VE KORDON DOKUSU

Kordon Kanı Nedir?


Kordon Kanı

Anne rahmindeki bebek ile anne arasında göbek bağı ve plasenta (eş) bulunur. 
Göbek bağı ve plasenta, gebelik boyunca anne ile bebek arasında oksijen ve diğer maddelerin taşınmasını sağlar. 
"Kordon kanı" bebek doğduktan sonra göbek bağı ve plasentada kalan kandır. 
Önemli bir kök hücre kaynağı olan kordon kanı, geçmişte doğumdan sonra kesilen göbek bağı ve plasentayla çöpe atılmaktaydı.
Bugün kordon kanı, ileride kullanılmak üzere toplanıp saklanabilmektedir.

Neden Kordon Kanı Kök Hücresi?

Kök hücreler, organ ve dokular ile kemik iliği, dolaşan kan ve kordon kanında bulunur. Ancak, kordon kanı kök hücrelerinin diğer hücrelere göre bazı üstünlükleri vardır.

    1.  Kordon kanı cerrahi müdahale gerektirmeyen değerli bir kök hücre kaynağıdır.
    2.  Kordon kanı kök hücreleri diğer kök hücre kaynaklarından daha farklı özellikte bir kök hücre içermektedir.
    3.  Kordon kanı kök hücreleri daha genç ve güçlüdür.
    4.  Kordon kanı en saf kök hücreleri barındıran en zengin kaynaktır.
    5.  Kordon kanı kök hücreleri, diğer kök hücre kaynaklarından farklı olarak herhangi bir toksik  çevresel etmene maruz kalmamışlardır.
    6.  Kordon kanı kök hücreleri vücuttaki dokularda bulunan farklı hücre tiplerine dönüşebilme, kan sistem elemanlarını yeni baştan kurabilme özelliklerine sahiptir.
    7.  Kordon kanı kök hücreleri ile yapılan nakillerde tam doku uyumu yerine kısmi uyum yeterli   olabildiğinden aile içi kullanım olasılığı yüksektir.
    8.  Kordon kanı kök hücreleri ile yapılan nakillerde bağışıklık sisteminin olumsuz tepki verme olasılığı düşüktür.
    9.  Kordon kanı kök hücresine ihtiyaç duyulduğu takdirde kolaylıkla ulaşılabilmektedir.
    10.  Kordon kanı kök hücreleri dondurulup saklandıklarında yaşlanma ve yıpranma süreçleri de durdurulmaktadır.

Kordon Kanı Nasıl Toplanır ve Saklanır?

 

Kordon Kanı

Bebek doğduktan sonra göbek bağı klemplenir ve kesilir. Kordon kanı, doğumdan sonraki ilk 5-10 dakika içinde, doğumu yaptıran doktor tarafından atılacak göbek bağından toplanır. 
Toplama işlemi, normal doğum sürecini ve bebeği herhangi bir şekilde etkilemez. Sadece birkaç dakika süren bu basit toplama işlemi sırasında anne ya da bebeğe herhangi bir cerrahi girişim yapılmadığından acı veya zarar vermez. 
Kordon kanı, hem normal hem de sezaryen doğumlarda toplanabilir. Bu işlem sırasında 60-120 mililitre kordon kanı, pıhtılaşmayı önleyici madde içeren kan torbasına alınır. Laboratuara gönderilen kordon kanına gerekli kalite kontrol testleri yapılır. 
Kordon kanındaki kök hücreler ayrıştırılıp özel yöntemler ile işlendikten sonra dondurulur ve -196°C'de sıvı nitrojen içeren özel tanklarda saklanır.

Kordon Kanı Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Bazı kanser tipleri, bağışıklık yetmezlikleri, metabolik ve genetik hastalıklar günümüzde kök hücre nakli ile tedavi edilmektedir.
Yakın zamana kadar kök hücre kaynağı olarak kemik iliği veya dolaşan kan kullanılırken bugün kök hücre nakli gereken 70'den fazla hastalığın tedavisinde kordon kanı da kullanılmaktadır. 
Bugüne kadar yapılan araştırmalar, kök hücrelerin yakın gelecekte birçok hastalıkta hasarlı doku ve organlara yeniden fonksiyon kazandırmak amacıyla (rejeneratif tıp) kullanılabileceğini göstermektedir. 
Bu amaçla kalp hastalıkları, parkinson ve alzheimer gibi beyin hastalıkları, Siroz ve Crohn gibi karaciğer ve bağırsak hastalıkları, diyabet gibi hormon hastalıklarında hücre bazlı tedaviler için araştırmalar hızla devam etmektedir.

Kordon Kanının Kullanılma Olasılığı Nedir?
Dünyada kordon kanından ilk nakil 1989 yılında fankoni anemisi olan bir çocuğu tedavi etmek için yapılmıştır. 
Türkiye'de ise ilk kordon kanı kök hücre nakli, 1995 yılında talasemi (Akdeniz anemisi) hastasına yapılmıştır. 2008 yılı sonu itibariyle dünyadaki yaklaşık 100 kordon kanı bankasında 400.000 ünite civarında kordon kanı saklandığı tahmin edilmektedir. 
Yine aynı yılın istatistiklerine göre bunların 8.836 ünitesi, kordon kanı kök hücre nakli için kullanılmıştır. Her yıl dünyada, kordon kanı kök hücresi kullanım oranı artmaktadır. Bir kişinin 20 yaşından önce kök hücre nakli olma olasılığı 1/1700 iken, 70 yaşında bu olasılık 1/200'e çıkmaktadır. 
Gelecekte kordon kanı, rejeneratif tıpta rutin olarak kullanılmaya başlandığında kişinin kendi kordon kanını kullanma olasılığı da büyük oranda artacaktır.

Ne Kadar Süre Saklanır?

Hücrelerin dondurularak -1700 C altındaki ısı şartlarında saklanması tekniğine göre kordon kanı hücrelerinin de uzun yıllar saklanabilmesi mümkündür. Ancak Sağlık Bakanlığı Yönetmeliğine göre 12 yıl süre ile saklanan kordon kanı, aksi belirtilmediği sürece, ihtiyaç duyan başka hastaların kullanımına açık olacaktır. 

 

Kaynak: www.atigencell.com  web sitesi.

Gebelik
Jinekoloji
İletişim Bilgileri (Harita)
Telefon
0266 715 28 70 - 0532 609 39 61
E-Mail
33hsen@gmail.com
Adres
Hacıyusuf Mh. İnönü Cd. Gözde Apt. No:101/2 Bandırma / Balıkesir
© 2017 Jin. Op. Dr. Halil ŞEN - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım & Kodlama