TEL: 0266 715 28 70 - 0532 609 39 61E-MAİL: 33hsen@gmail.com

GEBELİK NASIL OLUŞUR


                                        GEBELİĞİN OLUŞUMU

                Doğurganlık çağındaki  adet gören kadınlar  adet sikuslarındaki doğal  belirtileri takip ederek  ki  ; bunlar  siklus ortasında  seffaf vajinal salgıda artışı,  vucut sıcaklığındaki artış, iştah değişikliği gibi  bunları gözlemleyerek o siklusta  hamile kalmayı yada kalmamayı planlayabilir.Gebelik isteniyorsa, fertil günler dediğimiz yumurtlama (ovulasyon ) zamanınında  cinsel ilişkide bulunulur. (Sperm 48–72 saat, Ovum 24–48 saat canlı kalabilir). 
Adetleri düzenli  olan (28 günde bir  adet olan ) kadınlarda ovülasyon genellikle  siklusun yaklaşık (14.gün +/- 3 gün) 11 ile 17. günler arasında meydana geleceğinden bu günlerde yapılan cinsel ilişkilerde gebe kalınabilinir. Burada gerçekleşen olaylar şöyledir ; 

  • Ovulasyon ile  yumurtlıktan atılan yumurta, tuba uterina denilen tüblerin içine doğru çekilir. Cinsel ilişki gerçekleşmiş ise döl yoluna bırakılan spermler  rahimi geçip  yumurta hücresi ile tüplerde karşılaşır. 
  • Döllenme yani spermin yumurta hüceresi içine girmesi olayı, tubaların içersinde gerçekleşir. Tubalarda ilerleyen spermlerden (erkek tohum hücresi) yalnızca bir tanesi yumurtanın hücre zarını delerek hücre içine girmeyi başarır. Bu olaya “döllenme=aşılanma” denir. Döllenmiş yumurtanın çevresindeki tabaka kalınlaşarak başka sperm girişine izin vermez. Her iki yumurta hücresi birleşerek yeni bir varlığın ilk hücresini oluşturur. Buna “zigot” denir. 
  • Döllenmiş yumurta (zigot), tubalarda bölünerek çoğalır ve 3-4 gün içinde uterusa ulaşır. Rahmin en iç tabakasına “desidua” (döl yatağı) adını verilir ve bu aşamada rahim zarı embriyonun yerleşmesine hazırlanır, kalınlaşır, demir, kalsiyum, glikojen artar. Döllenmiş yumurtanın rahmin iç tabakasına yerleşmesi, toplam 7 gün içinde olur. 
  • Bu dönemde bazı anne adaylarında az da olsa lekelenme tarzında bir kanama olabilir. Buna implantasyon ( yuvalanma ) kanaması denir. Bebeğin anne rahmine yerleşmesinden sonra gebelik hormonu (beta HCG) salgılanmaya başlar. Bu aşamada yapılacak kan tahlili ile gebeliğin varlığı tespit edilebilir. Artık gebelik oluşmuştur ve zigot rahme gömülerek gelişimini sürdürür. 
  • Zigot, döl yatağına yerleştikten sonra hücrelerin bir kısmı bebeği oluşturur. Diğeri de anne ile bebek arasındaki ilişkiyi sağlayan “plasenta”yı (bebeğin eşi) oluşturur. 
  • Fetus “amniyos kesesi” denilen sıvının içinde gelişmesine devam eder. Bu kese fetüsü dışarıdan gelebilecek darbelere ve sıcaklık değişikliklerine karşı korur. 

Gebelik süresince servikal kanalda oluşan yoğun ve yapışkan salgı, kanalı kapatır ve “nişane” oluşur. 
 

 

 
Kaynak : Sağlık Bakanlığı Gebe Bilgilendirme  el kitabı

Gebelik
Jinekoloji
İletişim Bilgileri (Harita)
Telefon
0266 715 28 70 - 0532 609 39 61
E-Mail
33hsen@gmail.com
Adres
Hacıyusuf Mh. İnönü Cd. Gözde Apt. No:101/2 Bandırma / Balıkesir
© 2017 Jin. Op. Dr. Halil ŞEN - Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı - Tüm Hakları Saklıdır.

Web Tasarım & Kodlama